Руски „танкове-роботи“ се включват във войната: Ето каква е тяхната цел

287
Кадър: Youtube/The Sun

Става въпрос за безпилотни „роботизирани бойни системи“ „Marker“, който разполагат с картечници и противотанкови ракети. Тяхната цел е да противодействат на германските танкове „Леопард 2“. Твърди се, че четири от машините вече се разполагат в Източна Украйна

Русия разполага нови „танкове-роботи“ в Източна Украйна, като това се прави в опит да противодейства на заплахата от германските танкове „Леопард 2“, доставяни от Запада, съобщава Daily Mail.

Безпилотните „роботизирани бойни системи“ „Marker“ са въоръжени със 7,62-милиметрови картечници и противотанкови ракети. Те могат да се използват още за пренасяне и управление на военни безпилотни апарати, твърдят създателите им.

„Първите четири робота са пристигнали в региона точно по график“, заяви съюзникът на Владимир Путин Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на Руската космическа агенция. Той показа кадри на роботите. Все още не е ясно доколко ефективни ще бъдат те в битка и дали ще могат да действат на повече от няколко километра от контролера си.

Той твърди, че роботите ще бъдат „ловци на „Леопарди“ – танкове германско производство, които скоро ще бъдат изпратени от съюзниците на Украйна. Великобритания също изпраща танкове „Чалънджър 2“, а САЩ – „Ейбрамс“, пише БГНЕС.

Роботите се използват за охрана на космодрума „Восточний“ в Далечния изток на страната и са оборудвани с атакуващи минидронове. 59-годишният Рогозин се закани да отмъсти, след като беше ранен при украински удар, докато празнуваше рождения си ден в Донецк.

По публикацията работи: Пламена Сутева