Шестокласници въртят търговия с наркотици в социалните мрежи

64
Снимка:Pixabay

Полицията в София е засичала деца в шести клас да обсъждат в чат групи цени, дози и места за продажба на наркотици. За това разказва инспектор Петьо Петков от СДВР, като той уточнява, че че пласирането на дрога сред учениците вече става в затворени групи в интернет, където децата си общуват с кодове.

“Лошото е, че марихуаната, която се предлага на нашия пазар,  е с по-силно активно вещество в повечето случаи. От синтетичните наркотици водещ от няколко години е т.нар. “кристал“, казва инспектор Петьо Петков от сектор “Наркотици“ на СДВР. Пласирането на наркотиците се случва основно в интернет, а децата посягат първо към марихуаната, а след това и към синтетичните наркотици.

“Така наречените “кодирани пространства“, чатовете, са най-различни и се гони една анонимност при кореспонденцията. Има групи на класове, в които има чатове, не толкова за разпространение, колкото за обяснение – каква е цената, къде може да се намери, какъв е начинът и какво трябва да се каже“, посочва още Петков.

Полицията в София е засичала и затворена чат група на шестокласници, в която свободно са били обсъждани цените, качествата и грамажа на отделните видове наркотици. В групата освен шестокласниците е бил и младеж на 20 години, обяснява инспектор Петков.

По публикацията работи: Велислава Велева