История, обвита в мистерия: Възможно ли е легендарната птица “Додо“ да бъде съживена? (СНИМКИ)

117
Снимка:Тwitter/ @WashTimes

Mногомилиардната биотехнологична компания „Colossal Biosciences“ обяви, че е много близо до съживяването на легендарната птица Додо, изчезнала през 17-ти век. Додо, или Raphus cucullatus, както е официалното латинско име, е изчезнал вид нелетяща птица, която е живяла основно на малкия остров Мавриций.

Въпреки огромната си популярност никой не знае как точно е изглеждала птицата. Цели скелети на животното се срещат изключително рядко. Един от последните е унищожен при пожар през 1755 г.Дори моделът в Природонаучния музей в Лондон е съставен от скелети на различни екземпляри. При реконструкциите на наскоро намерени кости изглежда, че птиците са били много по-бързи и пъргави, отколкото художниците от миналото са смятали. Изчезването на вида също тъне в мистерия.

Основната версия е, че Додо изчезва, защото холандските моряци изяждат всички екземпляри. Птиците не се страхували от хората и по този начин се превърнали в лесна плячка. Компанията съобщи още, че планира да „възкреси“ тасманийския вълк и вълнистия мамут. Въпреки ентусиазма, които предизвика новината, мнозина остават скептични. Учените не могат да създадат живот, така че ще трябва да измислят начин да поставят специфичните за Додо гени в ембриона на живо животно.

Това е изключително трудна задача. Следващата стъпка е сравняването на тази генетична информация с гените на тясно свързани птици като гълъба Никобар.  „Всичко това е много трудно, но и много вълнуващо“, каза Бет Шапиро, водещ генетик по проекта. Целта на учените е птиците отново да живеят на остров Мавриций.

Създадената птица би била своеобразен хибрид, който да прилича на изчезналия си предшественик. „Планът е много, много предизвикателен“, каза Юън Бърни, заместник-директор на Европейската лаборатория по молекулярна биология, който не участва в проекта.  Компанията е събрала 150 милиона долара за проекта, а цялата инициатива ще струва 225 милиона.

„Очевидно има етични и морални въпроси, които също ще вземем предвид“, заяви Шапиро. Трябва да спасим видовете, които имаме“, допълни той. Компанията твърди, че връщането на тези животни не е единствената им цел. В ситуация на предстояща климатична криза е вероятно много видове да изчезнат. От „Colossal Biosciences“  са категорични, че трябва да сме подготвени.

Превод и редакция: Велислава Велева