Фенове сте на фъстъците? Ето няколко ползи от тяхната консумация и кога да ги избягвате

217
Снимка:Pixabay

Може да се изненадате, но фъстъците всъщност не са в семейството на ядките. Те се класифицират като бобови растения заедно с храни като зелен грах, соя и леща. Растението фъстъци произхожда от Южна Америка в Бразилия или Перу.

Но ако се консумират продължително време, могат да доведат до запушване на кръвоносните съдове. Това не е полезно за организма. Те растат под земята като плод на фъстъченото растение. В началото на 1800 г. американците започват да отглеждат ядката като търговска реколта. Средно в Америка ядат повече от 6 килограма фъстъци годишно. Днес 50 % от ядките, консумирани в САЩ, се изяждат под формата на фъстъчено масло. Учените от университета Вандербилт провели мащабно изследване сред 130 хил. китайци от Шанхай и 70 хил. американци, предава Франс прес.

Специалистите препоръчват да консумираме сурови фъстъци, защото те са по-достъпни от останалите ядки, като кашу, бадеми и лешници. Благотворното въздействие върху здравето от консумацията на сурови фъстъци била наблюдавана и при двата пола. Въпреки че суровите фъстъците са полезни, някои хора – като например тези с тумори и склонност към синини – трябва да се опитват да ги консумират възможно най-рядко, тъй като те имат хемостатичен ефект.

По публикацията работи: Велислава Велева