Ето какви са ползите от това да пиете чая си в комбинация с мляко

66
Снимка: Pixabay

Някога опитвали ли сте чай с мляко? Китайците държат да пият чая си чист, за да усетят всеки един нюанс на вкуса му, но някои европейци са свикнали да добавят към топлата напитка, не само захар или мед, а и мляко. Твърди се, че чаят с мляко е възникнал като идея в Англия. В статията се описват ползите от чая с мляко и по какъв начин точно млякото обогатява топлата напитка, любима на милиони хора.

Проучвания показват, че 98% от жителите на Мъгливия Албион все още пият зелен и черен чай с мляко.

Здравословен ли е чаят с мляко?

Ползите от чая с мляко за „укрепване на вътрешните органи“. Когато учените се заели с изследването на напитката, се появили нови факти, пише сайтът Актуално.

Например за повишеното съдържание на калории в нея. Може ли да се пие чай с мляко? Определено, но с мярка. Изброяваме основните свойства на комбинацията чай-мляко:

– Млякото обогатява чая с калций, но намалява активността на кофеина. Има по-малко енергия от такъв чай, но повече ползи за нервната система.

– Хората с намалено тегло, повишен физически и емоционален стрес могат да пият чай с мляко, за да поддържат тялото си в добра форма.

– Калцият, съдържащ се в чая с мляко, премахва оксалатите (соли) от тялото, поради което се образуват камъни в бъбреците.

– Слабият чай с добавка на мляко подобрява лактацията при млади майки.

Важно е да запомните предпазните мерки. За тези, които обичат чай с мляко, вредата може да се крие в повишеното съдържание на калории и способността за забавяне на метаболизма. Особено ако го пиете със сладки и кифли. Ако добавите захар към чай с мляко, ще има по-малко полза от напитката, тя частично ще загуби свойствата си. За тези, които обичат да пият чай с мляко, ползите и вредите не са решаващ фактор – знаете кога да спрете. Може ли да се пие зелен чай с мляко? Разбира се.

Традиционната рецепта за приготвяне на чай с мляко предполага съотношение 1:1. Зелените сортове се добавят към горещо мляко (около 2 чаени лъжички на 1,5 литра) и се вливат в продължение на около 10 минути. Пие се като се прецежда през цедка. Те не спорят за това какъв чай ​​пият с мляко – всеки сорт ще свърши работа. Но има много спорове около реда на добавяне. Консервативните британци смятат, че в чаша първо трябва да се налее мляко и едва след това да се добави горещ чай. Ако направите обратното, млякото ще се нагрее неравномерно, може да се получи пяна и вкусът на напитката ще се влоши.

По публикацията работи: Пламена Сутева