Украйна със сериозни амбиции: Да влезе в ЕС до 2 години

54
Снимка: Pixabay.com

Тези амбиции на страната си изказа министър-председателят на Украйна – Денис Шмигал. Но дали това е реалистична цел? Тази тема се очаква да бъде сред основните на срещата на върха ЕС-Украйна тази седмица

Премиерът на Украйна Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в ЕС, което със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица – първата, която се провежда на украинска земя, съобщи „Политико“. Според изданието никой в ЕС не смята, че това е реалистично.

Еврокомисарите ще пътуват до Киев по-късно тази седмица преди срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Съвета, предава БТА.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок. „Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години“, каза той пред „Политико“. „Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане“, каза той.

По публикацията работи: Пламена Сутева