Малък Сечко ни връхлита подобаващо: Задават се студени арктически въздушни маси

881
Снимка: АПИ

Зимата най-накрая започна да проявява своя характер и в България. По традиция месец февруари идва с гръм и трясък – със студ, сняг, понижени температури и ветровито време. Страната ни попада под влиянието на студени арктически въздушни маси. Утре се очаква вятърът да стане по силен. Очакванията за първите десет дни от февруари са за доста студено време.

В следващите две седмици времето ще запази зимния си характер с ниски температури и периодични валежи от сняг. Страната ни попада под влиянието на студени арктически въздушни маси, типични за зимния сезон на Балканите, предава Нова.

В понеделник до обяд все още са възможни изолирани валежи от слаб сняг в източната половина на страната, където и облаците ще са повече. В същото време на запад ще има разкъсвания на облачността. Вятърът ще е студен от запад-северозапад, а дневните температури ще се колебаят между 0 и 5-6 градуса.

През нощта и във вторник вятърът ще се усили – първо в планините, а после и в равнинната част на страната. Поривите ще са студени и особено силни в Дунавската равнина и западна Тракия – със скорост 80-90 км/ч., по билата на Стара планина – над 100 км/ч. Дневните температури ще се запазят между 0 и 5 градуса. Облачността ще е динамична с разкъсвания. В хода на деня ще има валежи от сняг – сравнително краткотрайни, но в някои райони временно интензивни.

В сряда ще остане ветровито. Валежи не се очакват, облаците ще се разкъсат, слънцето ще се показва по-често и на повече места. Леко ще се затопли – термометрите през деня ще показват между 2 и 7 градуса. След като в четвъртък температурите се повишат още малко, от запад ще започне да нахлува студ. Така до края на седмицата ще е ветровито, а дневните температури ще се понижат. Облачността ще е динамична с краткотрайни снеговалежи.

Първите 10 дни на февруари ще са студени. Ако се запази прогнозираната атмосферна циркулация, около 5-6 февруари сутрините ще са мразовити с температури в някои райони до минус 10 градуса. В началото на месеца се очаква да преминат два средиземноморски циклона, при които България ще остане в периферията. Ще има периодични валежи от сняг, които в планините и предпланинските райони ще са по-чести.

По публикацията работи: Пламена Сутева