Ето какво е важно да се случи по време на бременността

41

Важен момент при бременността, е добавянето на Омега-3 и Омега-6 в диетата на майката. Двете вещества са от помощ при възникването на естествени възпалителни процеси

По време на бременност се наблюдават естествени възпалителни процеси, свързани с формирането на плацентата, имплантирането на плода и самия процес на раждане. Неконтролираното възпаление може да доведе до значителен риск както за майката, така и за плода. Омега-3 и Омега-6 са естествена част от диетата ни и в организма те се метаболизират до биоактивни вещества, които влияят на възпалението, пише Пулс.

В скорошно проучване, публикувано в Biomedicines, учените са анализирали ролята на Омега-3 и Омега-6 мастните киселини при бременност.

Омега-3 и Омега-6 мастните киселини участват в множество ключови процеси в организма, включително и осигуряват регулация на възпалението. Тези процеси имат ключово значение през трите фази на бременността.

Набавянето на мастни киселини като линоленова и алфа линоленова киселина чрез диетата е от ключово значение. Скорошни проучвания са подчертали важността на Омега-3 по време на бременност. Установено е, че тези мастни киселини допринасят за правилно развитие на нервната система и ретината на плода. Освен това, Омега-6 се натрупват в мозъка и също имат значение за развитието му.

По публикацията работи: Пламена Сутева