Трифонов извънредно: Радев не знае нищо за референдума за президентска република (ВИДЕО)

79
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

„Има такъв народ“ излязоха с извънредна пресконференция, на която присъства и лидерът на партията Слави Трифонов. Пресконференцията се прави по повод организирането на референдума за трансформирането на България от парламентарна в президентска република. Припомняме, че преди два дни партията инициира въпросния референдум. По време на брифинга Трифонов обясни и това, че ИТН не биха се коалирали с никого на предстоящите избори

В началото на брифинга, който се излъчва на живо от Телевизия 7/8, беше представено социологическо проучване. То е проведено под формата на телефонно интервю сред 1000 анкетирани между 19 декември и 10 януари, съобщи водещата на пресконференцията Катя Илиева.

По време на пресконференцията от ИТН заявиха, че са установили, че 53 % от хората са съгласни с идеята за референдума, 44% не били съгласни. Най-висока подкрепа, идеята среща сред хората на възраст между 18 до 45 години. По-ниска е подкрепата сред хората на възраст между 45 и 64 години.

44% биха се включили в такава подписка за свикване на референдум за промяна на формата на управление, а 46% – не биха.

50% заявяват подкрепа за промяна на формата на управление на страната, а 46% са против. 71,3 от запитаните пък отговарят, че са гласували през октомври, но днес голяма част от тях не биха могли да дадат ясен отговор за кого биха гласували на 2 април.

След представянето на данните лидерът на ИТН взе думата, като първоначално разказа как се е запознал с президента. Тогава Румен Радев все още е бил шеф на военно-въздушните сили. По-късно го поканил в предаването си, на което му казал, че трябва да се занимава с политика.

„Откакто стана президент, може би съм го виждал един път, но това беше преди много време. Не съм разговарял с него и не сме водили никакви разговори с него по отношение на тази идея за референдума. Това е наша отдавнашна идея. Според мен президентската република е най-висшата форма на това да има мажоритарен избор“, заяви Трифонов.

Проучването е поръчано на германската агенция „Ипсус“. Един на всеки четвърти отговаря, че ще гласува за ГЕРБ, 17,3% за ПП, 11,7% за Възраждане, 8,5% за ИТН, 2,8% за „Български възход“.

Журналист попита Слави Трифонов коя е тази фигура, която може да концентрира към себе си такова огромно доверие, че да стане президент на президентска република. На този въпрос Трифонов отговори „Откъде да знам“.

„ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с достоен резултат и да направи всичко възможно той да работи“, заяви още Трифонов.

„Ние, стартирайки референдум, трябваше да имаме и някаква представа има ли почва тази идея. И затова поръчахме това проучване“, допълни Тошко Йорданов.

Относно агенция „Ипсус“, Слави Трифонов заяви, че това е агенцията, която работи в над 90 страни и се съгласиха да работят в България. Това е агенция, която има огромен имидж навсякъде по света, където е работила, обясни Трифонов.

Лидерът на ИТН съобщи още, че първото дело, което води срещу Кирил Петков за клевета, е насрочено за 21 април.