В нарушение ли сме: ЕК иска от нас да намалим замърсяването на въздуха

70

Изглежда, че страната ни, както и още 13 други, не са изпълнили изискванията за ограничаване на замърсителите. Ето защо трябва да постигнем намаление на замърсяването на въздуха всяка година до 2029 г., както и след 2030 г.

Европейската комисия призова днес България и още 13 страни от ЕС да намалят замърсяването на въздуха. Останалите засегнати са Дания, Ирландия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния и Швеция, предава БТА.

Правилата предвиждат всяка държава да постига намаление на замърсяването всяка година до 2029 г., както и след 2030 г. От държавите се изисква да създадат национални програми за контрол на замърсяването на въздуха, за да покажат постигат поставените цели.

Посочените държави не са изпълнили изискванията за ограничаване на замърсителите, отбелязва комисията. Според ЕК набелязаните мерки не са достатъчни за ограничаване на годишните емисии, причинени от човешката дейност. Амонякът е замърсителят, за който повечето от тези държави не спазват задълженията си.

Държавите разполагат с два месеца, за да отговорят и да отстранят недостатъците. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура.

По публикацията работи: Пламена Сутева