Проф. Овчаров: Накрая ще се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия

93
Кадър: BG on Air

Такъв коментар направи проф. Николай Овчаров. Той определи като „налудничави“ твърденията, че наш евродепутат и другите лица са били под руско давление. По негови думи „крадецът вика – дръжте крадеца“. Проф. Овчаров е на мнение, че провокациите от страна на РСМ не са случайни.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие.

„Накрая ще се окаже, че РСМ е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика – дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите“, отбеляза проф. Николай Овчаров от Национален кръг „За Македония“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни – „позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид“.

„Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари“, категоричен бе Овчаров.

По публикацията работи: Пламена Сутева