Зеленски призова високопоставен служител на ООН за помощ относно депортирани украинци

118

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е призовал високопоставен служител на ООН да помогне за разрешаване на една от сериозните последици от 11-месечната война – депортирането в Русия на хиляди украинци. В редовното си видеообръщение той каза, че разговорите му с върховния комисар на ООН за бежанците – Филипо Гранди са били съсредоточени върху „нашите хора, които окупаторите са депортирали в Русия“.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия, често в отдалечени райони на хиляди километри от Украйна. Русия отрича всякакви предположения за малтретиране и престъпни намерения и описва масовото преместване на хора като евакуация.Става дума за възрастни, за нашите деца. Има нужда от механизъм за защита и връщане на хората и за подвеждане под отговорност на виновните за депортациите. Сигурен съм, че ООН може да покаже лидерство и да разреши този проблем, каза Зеленски.

Зеленски описа като геноцид политиката на Русия на задържане и принуждаване на бежанци да приемат руско гражданство. А украинският външен министър говори за „организирано от държавата отвличане на деца“. Гранди, който приключва обиколка в 6 украински града, каза, че е бил особено разтърсен от последиците от ракетния удар, убил миналата седмица 46 души в централния град Днепър.

Виждал съм война на много места, каза Гранди във видео, публикувано в „Туитър“. Но като виждам тези апартаменти, които са били разполовени… когато научавам, че хора са били убити с един удар, включително 6 деца под развалините, наистина нямам думи.

по публикацията работи: Велислава Велева