Кускусът е храна , приготвена от зърна грис от твърда пшеница, оваляни сурови с вода и сол, изсушени и готови за готвене. Произходът изглежда много древен и изглежда, че берберите, т.е. автохтонното население на Северна Африка са го използвали още преди пристигането на арабите.
Днес това е едно от традиционните ястия на Магреб (Алжир, Мароко, Мавритания и Тунис), но широко разпространено в много други области, включително Италия, където вече известният Cous cous Fest се провежда всяка година в провинция Трапани. тази вкусна храна.
Една порция варен кус-кус (185 g) съдържа:
Кускусът се приготвя много лесно , но за да бъде рецептата успешна е необходимо да се спазват както времето за готвене, така и пропорциите с необходимата вода, посочени на етикета. Те всъщност могат да варират от производител до производител и не винаги са валидни за всички предварително приготвени кускуси на пазара. Като цяло е добре да запомните, че ако кус-кусът се харесва в по-сухия му вариант, не трябва да се добавят сосове като доматен сос , тъй като те биха могли да омекнат гранулите и да го направят по-подобен на грис. Изключително универсален, кус-кусът е основна храна, която се съчетава добре с най-разнообразни съставки, от зеленчуци, независимо дали са сурови или на пара, бланширани или печени на скара – до месо или риба на скара, пишат от Dilei.it
Сицилиански рибен кускус:
В тиган загрейте цяла скилидка чесън в кръг екстра върджин зехтин и една люта чушка . Добавете няколко вече почистени миди , задушете за няколко минути и деглазирайте с бяло вино . Веднага след като алкохолът се изпари, покрийте и гответе, докато черупките се отворят. Обелете ги, оставете ги настрана, след това ги филтрирайте и запазете течността от варенето.
През това време загрейте скилидка чесън и една люта чушка в тиган. Добавете нарязаните на филийки калмари и ги задушете на силен огън за около 5 минути.Овкусете със сол и черен пипер, добавете разполовените чери домати и скаридите. След 5 минути добавете почистените мекотели и разбъркайте внимателно. Междувременно прехвърлете течността за готвене от мидите и мидите в тенджера, след това добавете достатъчно вода, за да достигнете дозата течност за готвене, посочена на етикета, и оставете да заври.
Кускусът се накисва в овкусената с риба вода и щом е готов се добавя към останалите съставки. Овкусете със свежи листа мента и се насладете топло.
Превод и редакция: Велислава Велева
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment