Учени създадоха изкуствена кожа, която има преимущество пред човешката

64
Снимка: Pixabay

Учените създадоха нов тип изкуствена кожа, за която твърдят, че има повече сензорни функции от човешката кожа. Тя била по-чувствителна от човешката. Технологията се базира на електроника от ново поколение. Въпросната кожа може да се използва в протези. Според учените изкуствената кожа има не само възможността да получава информация от докосване като човешката, а разполага и с по-добри от съществуващите естествени тактилни сензори.

Екип от Технологичния университет Нанянг в Сингапур създаде изкуствена кожа с двойна реакция, за да усеща не само натиск, приложен от обект, но и приближаването на обекта, пише Independent.

Технологията има различни потенциални приложения, свързани с електроника от следващо поколение, включително интерфейси човек-машина и роботи.

Изкуствената кожа може да се използва и в протези, предлагайки на хората с ампутирани крайници нови начини за усещане и приближаване на обекти.

„Създадохме изкустпвена кожа със сензорни способности, по-добри от човешката кожа“, каза Ифан Уанг, асистент в Технологичния университет Нанянг в Сингапур.

Изследователите вече са тествали кожата по различни начини, включително превъртане на електронен екран, навигация с карта и манипулиране на герои от виртуални видеоигри.

Изкуствената кожа успя да открие различни сигнали от приближаващи цели, което означава, че идентификацията на обекти без докосване също може да бъде възможна.

Изследването е публикувано в научното списание Small.

Превод и редакция: Пламена Сутева