Как можем да разберем, че котката ни е отровена?

116
Снимка: Pixabay

Котките са изключително любопитни и ловки животни. Лесно достигат високи и наглед труднодостъпни места. Тези им качества обаче носят със себе си и риск от отравяне. Котките могат да се натровят от лекарства, отровни растения, забранени храни, токсични вещества, казва ветеринар.

Ето какво казва ветеринарната лекарка д-р Франциска Г. Уменията на котките в катеренето и ловкото придвижване улесняват в крайна сметка, покрай всичко друго, достъпа им до лекарства, отровни растения, забранени храни, токсични вещества. Затова, ако имате коте у дома, заслужава си да снабдите шкафовете и чекмеджетата с ключалки. Също така трябва да разберете кои растения са опасни и да ги избягвате. Причината за подобни предпазни мерки е това, че някои от най-често срещаните растения в апартаментите са силно отровни за кучета и котки. Но дори и при цялото това внимание, за съжаление, стават инциденти, пише actualno.com.

Отравяне на котка може да причинят вещества, всяко от които засяга организма по различен начин. Това означава, че признаците може да варират значително от едно вещество до друго.

Това са някои от главните симптоми при отравяне на котка:

– прекомерно слюноотделяне;

– повръщане; – диария;

– болки в корема; – затруднено дишане;

– конвулсии; – промени в движенията;

– загуба на съзнание.

Ако след проверка на симптомите за отравяне при котки заподозрете, че домашната любимка наистина е била отровена, незабавно потърсете спешна ветеринарна клиника. Липсата на медицинска помощ може да доведе до сериозни последствия и дори смърт.

По публикацията работи: Пламена Сутева