Ердоган към Швеция след запаления коран: Вече не очаквайте благосклонност от нас

137

Напрежението между Турция и Швеция се изостри, след като изгориха корана от крайнодесен датски политик с шведско гражданство. Според думите на Ердоган, заради този причинен позор, Турция категорично няма да подкрепи влизането на Швеция в НАТО. 

В събота в Стокхолм на протест срещу Турция беше запален екземпляр на корана, а това засили напрежението с Турция, от чиято подкрепа Швеция се нуждае, за да влезе във военния алианс.Недоволство имаше и пред шведското посолство в Анкара. Напрежението между двете страни се появи, след като Турция обяви, че няма да подкрепи членството на Швеция в НАТО, ако не бъдат екстрадирани хора, свързани с опита за преврат в страната преди 7 години.

Шведското правителство също осъди жеста, но за Турция това се стори недостатъчно. Ердоган критикува Швеция и за прокюрдските протести, на които демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групировки, включително на Кюрдската работническа партия. „Швеция не бива да очаква подкрепа от нас за НАТО. Ясно е, че тези, които причиниха такъв позор пред посолството на нашата страна, вече не могат да очакват благосклонност от нас по отношение на кандидатурата си. Това няма да се случи“, заяви турският президент.

По публикацията работи: Велислава Велева