Бивш наш военен министър определи Путин и Лавров като потиснати и неуверени

95
Колаж: "Нова Вест"

Професор Тодор Димитров Тагарев, който е български военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана и бивш министър на отбраната, коментира ситуацията около войната между Русия и Украйна. По негови думи Путин и Лавров не излъчват позитивизъм и изглеждат потиснати и неуверени.

Путин и Лавров изглеждат потиснати и неуверени, не излъчват позитивизъм. Истинската гаранция за сигурност ще дойде, когато Украйна спре и победи Русия от военна гледна точка. Тогава поне за 2 десетилетия ще си отдъхнем. Това каза в ефира на Nova News проф. Тодор Тагарев.

По думите му, когато стане ясно кой ще надделее във военна гледна точка, ще има и дипломатическо решение. „На фронтовата линия в Украйна има застой от няколко месеца. За да пробие изградената доста солидна отбранителна линия на Русия, Украйна се нуждае от техника, а танковете са с много голяма роля. Германия има колеблива позиция по казуса с предоставяне на танкове“, коментира той.

Според него складовете на армията ни са пълни. „Има около 200 танка Т72, пазим и десетки танкове Т55. Не знам защо си мислим, че можем да водим съвременни бойни действия. Украйна предпочита по-модерни танкове като „Леопард 2″, но те няма да са достатъчни. Мароко предоставя танкове Т72, въпреки че е доста по-далеч от нас географски“, посочи Тагарев.

По публикацията работи: Пламена Сутева