Според народната ни традиция на Бабинден за здраве бабите е трябвало да посетят всички жени, които са израждали през годината, да измият детето им, за което те самите са помагали да бъде родено и след това да поканят всички у дома на богата трапеза.
Баби, които са играели ролята на акушерки, поднасяли на гостите си питка, масленица, лучник, баница или пък бюрек. В различните краища на България има различни обичаи относно трапезата на Бабинден, но е било задължително на масата да присъства и мед. Някои „баби“ са приготвяли също така бухтички, курабийки или други дребни сладки.
От своя страна жените, които отивали на гости, в знак на благодарност приготвяли останалата част от трапезата. Половината храна, която те приготвяли трябва да бъде за „бабата“, а останалата половина за обща гощавка.
Всяка жена донасяла това, което е сготвила и не е имало някакви строги правила. Поднасяли се и постни и месни ястия. Често се пълнела кокошка или пък се приготвяла каварма. Но също така са характерни постните сарми или пък яхния от боб.
Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се…
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…
Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…
Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…
Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…
Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…
Leave a Comment