Празник е: Какво трябва да има задължително на масата днес

85

Според народната ни традиция на Бабинден  за здраве бабите е трябвало да посетят всички жени, които са израждали през годината, да измият детето им, за което те самите са помагали да бъде родено и след това да поканят всички у дома на богата трапеза.

Баби, които са играели ролята на акушерки, поднасяли на гостите си питка, масленица, лучник, баница или пък бюрек. В различните краища на България има различни обичаи относно трапезата на Бабинден, но е било задължително на масата да присъства и мед. Някои „баби“ са приготвяли също така бухтички, курабийки или други дребни сладки.

От своя страна жените, които отивали на гости, в знак на благодарност приготвяли останалата част от трапезата. Половината храна, която те приготвяли трябва да бъде за „бабата“, а останалата половина за обща гощавка.

Всяка жена донасяла това, което е сготвила и не е имало някакви строги правила. Поднасяли се и постни и месни ястия. Често се пълнела кокошка или пък се приготвяла каварма. Но също така са характерни постните сарми или пък яхния от боб.