Срещал ли се е тайно директорът на ЦРУ със Зеленски?

82
Колаж: "Нова Вест"

Заглавие в американския вестник „Вашингтон пост“ гласи, че шефът на ЦРУ Уилям Бърнс е имал тайни срещи с украинския президент Володимир Зеленски. Изданието пише че двамата са обсъждали какво планира да направи Русия в идните дни и месеци. Написано е, че вестникът се позовава на американски служители, пожелали анонимност.

Директорът на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс тайно се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски в края на миналата седмица в Киев, съобщава в. „Вашингтон пост“. Твърди се, че двамата са обсъдили какво планира Русия в идните седмици и месеци.

Според изданието, което се позовава на пожелали анонимност американски служители и други запознати източници, Зеленски и висши представители на украинското разузнаване са изразили по време на срещата безпокойство най-вече за това колко дълго Киев би могъл да разчита на помощ от Вашингтон и другите западни сили, след като в САЩ републиканците вече контролират Камарата на представителите на Конгреса, а сред части от американското общество намалява подкрепата за подпомагане на Украйна.

Бърнс е акцентирал върху „спешността на момента на бойното поле“, но е посочил, че „на някакъв етап би било по-трудно да се получава помощ“.

Според източниците украинският президент Володимир Зеленски и неговите сътрудници са останали с впечатлението, че подкрепата на американското правителство за Украйна остава силна и че спешното финансиране за Украйна на стойност 45 милиарда долара, одобрено от Конгреса през декември миналата година, ще продължи поне до юли или август на настоящата.

Киев обаче не е толкова сигурен за перспективите за одобряване на нова помощ за милиарди долари от Конгреса, казаха източниците, цитирани от вестника.

По публикацията работи: Пламена Сутева