Донев на отчета на кабинета: Постигнатият напредък е невидим, но не бива да се подценява (ВИДЕО)

37

Служебният кабинет излезе с отчет за свършеното от Министерски съвет от началото на мандата. По думите на Гълъб Донев, служебното правителство е заварило държавата на пауза. По негови думи е било прекъснато взаимодействието между институциите, но служебното е постигнало напредък в това отношение, който е „невидим“, но не бива да се подценява. Той изтъкна значението на отчетността в управлението.

Ако трябва да направя кратка визитка на нашия кабинет, ще отбележа, че сме най-дълго управлявалото временно правителство. Че сме правителството, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие, и най-важното, ние сме правителство на действието в екип. Преди време Ви бях споменал, че най-доброто средство за справяне с неоснователните обвинения и лъжите, са реалните резултати от добре свършената работа. На финала на мандата ни е време да посочим какво направихме, докато другите говореха“, заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на отчета на кабинета относно свършената работа на Министерски съвет от началото на мандата.

„С днешния отчет, даваме добър пример за отговорност при упражняването на властта. Отчетността е основен принцип на доброто управление, но за съжаление този принцип се пренебрегва в дейността на изпълнителната власт. Ако изключим последните служебни правителства, след 2009 г. нито едно правителство не е представило отчет за действията си в края на своя частичен или пълен мандат“, допълни той.

„Не сме тук, за да отчитаме дейност или да се хвалим, а да представим резултатите, които промениха живота на хората към по-добро“, каза Донев.

По думите му, когато поели властта, те заварили държавата на пауза.

Заварихме държава на пауза. Връзките за взаимодействие между институциите бяха прекъснати. Постигнатият напредък е невидим, но не бива да се подценява, защото от него зависи ефективността на управлението, подчерта служебният премиер.

Донев отбеляза, че правителството се е справило отлично по организацията и провеждането на последните парламентарните избори.

Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпва с организацията и провеждането на предсрочни избори, но не само. Нашият кабинет се справи отлично с подготовката на изборите от 2 октомври м.г. Това е оценката на българските граждани и на чуждестранните наблюдатели. Изборната активност беше много ниска, но отговорността не е на служебното правителство, коментира премиерът Донев.

Сред постигнатите успехи Гълъб Донев открои и връщането на ГКПП „Капитан Андреево“ на държавата „на дела, а не само на думи“.

„Осигурихме честни и прозрачни избори и некомпрометирахме сигурността на изборния ден”, отчете Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление.

„Организирането и провеждането  на изборите в чужбина беше значително по-трудно отколкото при предходни избори. Бяха разкрити 755 избирателни секции в 62 държави. Там гласуваха 178 000 българи. Бяха назначени над 4200 членове на СИК по места”, каза Николай Милков, служебен министър на външните работи.

„При опазване на обществения ред там участваха 2147 служители на жандармерията. Държавата отдели ресурс, за да може тази ситуация да бъде разрешена. Отне ни две седмици да започне ритмично обработване на трафика. Овладяхме тази криза и предприехме действия, насочени към прекратяване на дейността на т.нар. „златен гьол”, отчете вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Ситуацията е напълно овладяна. Нито един камион не е обработван от нито една частна фирма, освен от държавата, нито една лабораторна проба не е обработвана от никой друг, освен от държавата,  нито една товарно-разтоварна дейност не е осъществена от никой друг освен от държавата”, каза земеделският министър Явор Гечев.