Изнасяли ли сме оръжия за Украйна? Нинова даде препоръка кого да попитаме (ВИДЕО)

97
Кадър: Facebook/Новините на NOVA

По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, не сме изнасяли оръжия за Украйна, а за 60 други държави. Този коментар идва на фона на статиите в европейски медии, в които се твърди, че сме помагали с оръжия за Украйна в началото на войната. Лидерът на БСП заяви, че трябват доказателства, за да се хвърлят такива твърдения и посъветва кого могат да попитат медиите. Нинова коментира и предстоящата лидерска среща, в опит за съставяне на кабинет

„С 94 гласа „за“ и и 4 „против“ Националният съвет ни упълномощи да започнем разговори с всички парламентарно представени партии, в опит да съставим редовно правителство. Благодаря на Националния съвет за тази подкрепа. И то при почти единодушно взето решение. Знаете, вече обявихме стъпките, които ще предприемем след това решение. Ще поканим лидерите на лидерска среща. Ще поставим 4 въпроса за обсъждане. Първо, има ли политическа воля и желание за съставяне на редовно правителство или само се демонстрира такова, за да се прехвърли отговорността за предсрочни избори. Ние не бихме искали това да се случва. Искаме честен и открит разговор и представяне на факти пред обществото“, заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова коментира и ситуацията с публикациите от европейски медии, в които се твърди, че в началото на войната сме помогнали на Украйна с оръжие.

„Нямам какво ново да ви кажа. А и виждам, че в по-късните часове на деня започва да се изяснява истината и тя е една и съща. България директно за Украйна не е изнасяла оръжие, и който твърди обратното- че България доставя оръжие за Украйна, лъже! Ние изнасяме от десетки години оръжия за над 60 държави, както европейски, така и държави в Африка, в Азия. От тези държави се получава сертификат за крайна употреба и те стават собственици на това, което са купили. Какво правят след това с тази собственост, ние не можем да контролираме. Продължавам да твърдя, че България не е доставила и един патрон на Украйна. Който иска да доказва последното, моля да го направи с документи“, заяви лидерът на БСП.

„Не сме изнасяли оръжия за Украйна. Изнасяли сме за над 60 други държави. Ако те са ги препродавали на Украйна, това е тяхна отговорност. От България не е искано съгласие за това, нито са предоставяни документи“, повтори Нинова.

„Може би вече от половин година, нито един човек, нито една медия, не извади и един лист доказателства. Така на приказки, всеки може да говори каквото си иска. Ние твърдим, че нито един документ не се намира в Комисията за износ за оръжия за Украйна. Освен това, аз ви препоръчвам, досега не сте го правили, запитайте тогавашните министри на външните работи, на вътрешните работи, шефа на ДАНС, шефа на Военното разузнаване. Това са са структурите, които си поставят подписа под такива документи. Питайте ги дали някога изобщо са си поставяли подписите.“, препоръча Корнелия Нинова на медиите.