Здрав дух в здраво тяло: Германка на 97 години чупи рекорди с гимнастически умения (СНИМКИ+ВИДЕО)

108
Колаж: Нова Вест

Клишето, че възрастта няма значение е доказано твърдение и то от  97-годишна германка. Тя доказва, че силата на духа предопределя присъствието ти в света. През 2012 г. Йохана Квас е сертифицирана от Световните рекорди на Гинес като най-възрастната активна гимнастичка на планетата.

През годините Квас има трайно присъствие в мрежата и привлича милиони хора с клиповете с упражнения, които публикува. През 2012 г. дава силна заявка за неостаряващата си личност със съчетание на пода и упражнения на успоредка на турнир на майсторите. Носителката на „Оскар“ Виола Дейвис казва, че Йохана Квас е нейният духовен воин.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Johanna Quaas (@johannaquaas)

Родена през 1925 г., Куас започва да тренира гимнастика в ранна възраст и влиза в първото си състезание, когато е на 10. Въпреки че прекарва по-голямата част от живота си като треньор по гимнастика и хандбалистка, тя се завръща към активната гимнастика на 56-годишна възраст. През 2015 г. тя получи наградата за спортно майсторство Nadia Comăneci от Международната зала на славата на гимнастиката, преди да се оттегли от състезание поради скъсано сухожилие на бицепса през 2018 г. През 2015 г. тя е отличена с награда от Международната зала на славата на гимнастиката. През 2018 г. се оттегля от състезание заради скъсано сухожилие на бицепса. Това обаче не я отказва от творческите й моментите на активност. Квас продължава да споделя невероятните си умения.

Сред тях особено впечатляващо е способността й да стои на главата си. Възрастната жена притежава и завидна гъвкавост. В профила си в Инстаграм тя показва упражнения с топка, катерене по въжета разтягане на парапет, правене на свещ и каране на колело. Сред активните й занимания са и грижите й за градината и домашните й кучета, както и туристическите преходи, пишат от Mymodernmet.com

Любовта към гимнастиката на Йохана я свързва и с голямата любов в живота й. През 1963 г. тя се омъжва за треньора Герхард Квас, с когото имат три деца.
През 2016 г. на 90-годишна възраст спортната дама сбъдва една от мечтите си – скача с парашут от височина около 3000 метра. Тогава тя посвещава скока на кралица Елизабет Втора, която през същата година също отбелязва своя 90-годишен юбилей.
Партньор на Квас в тандемния скок тогава е олимпийският медалист по гимнастика Еберхард Гингер.

„Правя гимнастика само два пъти в седмицата, но всеки ден отделям по час за някакъв друг спорт – плуване или интензивно ходене“, споделя Йохана при вписването й в рекордите на Гинес. Като свой любим уред тя определя успоредката.

Превод и редакция: Велислава Велева