България

Защо се стигна до тук: Ядем най-скъпия кашкавал в цяла Европа

Както добре е известно за производството на килограм кашкавал са необходими между 12 и 14 литра краве мляко. Но дали това се спазва то всички производители дали са достатъчно съвестни за да го спазват.

Цените на кашкавала растат, защото са скъпи суровините за производството му. Това заяви в ефира шеф-готвачът и производител на млечни продукти Станимир Радичев, предаде Нова телевизия.

„За производството на килограм кашкавал са необходими между 12 и 14 литра краве мляко. В момента литър прясно мляко е около 1,20 лева. Самото производство струва около 5-6 лева. След това има период на зреене – между 60 или 72 дни. Тогава губи около 10 процента от рандемана си”, обясни той.

Ако кашкавалът е бутиков, тоест в него се влагат добавки като трюфели и манатарки – цената му скача допълнително.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • България

Подпалвач в старата казарма във Велико Търново – задържан

Новият случай на умишлен палеж във Велико Търново Вчера вечерта, още един подпалвач беше задържан…

преди 19 часа
  • България

Подпалвач в старата казарма във Велико Търново – задържан

Нов случай на умишлен палеж във Велико Търново Вчера вечерта в централната част на Велико…

преди 19 часа
  • България

Ранено куче в Перник: Задържан е нападателят

**Криминален случай в Перник: Млад мъж рани куче, започна разследване** Вчера в района на улица…

преди 19 часа
  • България

Цените на земята скачат тройно

Нови цени на земеделските земи в България От 6 август 2025 г. влизат в сила…

преди 19 часа
  • България

COVID-19: Нов ръст на случаите, но без паника

Нов ръст на случаите на COVID-19 в България: Какво трябва да знаем През последните дни…

преди 19 часа
  • България

Слънчево и горещо време, но с леко понижение на температурите

Вторник, 12 август 2025 г. – слънчев и горещ ден в България Днес в България…

преди един ден