Петък 13 е: Вярва се, че днес трябва да избягваме да правим някои неща

83
Снимка: Pixabay

Петък 13 е. За мнозина, които не са суеверни, това е един съвсем обикновен ден, но други все пак предпочитат да се сдържат от определени действия на днешния „фатален“ ден. В текущата статия са изброени няколко неща, които се считат за неподходящи за правене днес.

Числото 13 се оценява негативно не само от народните или древните култури. А за християнството това число е най-малкото тревожно. В края на краищата на Тайната вечеря има 13 души на масата, един от които е предателят Юда. Оттук възниква нагласата, проникнала в светския живот и бита, че броят на гостите на масата никога не трябва да бъде равен на тринадесет.

Ето кои са нещата, които трябва да избягваме днес:

Не се обръщайте през лявото си рамо

Не бива да се обръщате и да поглеждате през лявото си рамо, тъй като се смята, че от лявата страна на човека стоят демоните.

Не се доближавайте до огледала или поне не се вглеждайте в тях твърде дълго

Много хора покриват огледалата си на петък 13-ти, ако са болни или умират, страхувайки се, че ако не го направят, ще видят лицето на Смъртта в огледалото, докато минават.

Непременно покрийте устата си докато се прозявате

В древността се е вярвало, че Дяволът кара хората да се прозяват, за да може да влезе в тялото им и да завладее душата им. Така, че ако трябва да се прозявате, не забравяйте да покриете устата си. По този начин ще се предпазите.

Не играйте хазартни игри и внимавайте какво правите със спечелените пари днес

Залаганията и хазартните игри на петък 13-и са забранени. Ако случайно на тази дата спечелите пари, трябва да ги похарчите още тогава, при това не само за себе си.

Не минавайте под стълба

Тъй като типичната стълба има 3 точки, ранните християни са вярвали, че ходенето под стълба изразява вашето неверие в Светата Троица и ви поставя в съюз с Дявола.

Не минавайте по един и същи път днес

Хубаво е в този ден да не минавате по един и същ път, отивайки на работа или другаде. Дори само една улица да смените, ще избегнете лошия късмет.