НАТО праща самолети за наблюдение в наша съседна държава

81

НАТО обяви, че възнамерява да наблюдава военната дейност на Русия, като изпрати свои самолети в съседна Румъния, а това ще се случи още следващата седмица. Това се посочва в изявление на Алианса. Става въпрос за самолети за наблюдение AWACS. Те ще пристигнат в румънската столица Букурещ още през идния вторник.

НАТО иска да „наблюдава руската военна дейност“ и същевременно да подкрепи „засиленото присъствие на Алианса в региона“. По тази причина разполага свои самолети за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) от Германия в нашата северна съседка Румъния.

Въпросните самолети трябва да пристигнат в Букурещ още следващия вторник. Това съобщи НАТО в свое изявление за медиите.

Самолетите ще бъдат разположени на около 200 км от границата с Украйна, където ще бъдат изпратени и 180 войници.

Самолетите AWACS, които досега бяха базирани в база край Аахен в Западна Германия, ще бъдат разположени в базата на румънските военновъздушни сили в Отопени, близо до Букурещ, на около 200 км от границата с Украйна, и ще останат там няколко седмици.

„Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има никакво съмнение относно решимостта на НАТО да защитава и отстоява всеки сантиметър от територията на съюзниците“, заяви говорителят на НАТО Оана Лингеску.

„Нашите самолети AWACS могат да откриват самолети от разстояние стотици километри, като са ключов инструмент на възпиращата и отбранителната позиция на НАТО. Благодаря на Румъния, че прие самолетите, които ще имат важен принос към нашите способности за ранно предупреждение“, добави тя.