Хиляди глоби могат да паднат в съда, заради незаконен стълб на ТОЛ-системата

169

Експертите на Института за пътна безопасност многократно в свои доклади са предупреждавали, че ТОЛ системата не функционира в обществен интерес. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда.

На редакционната поща на медия „Нова вест“ пристигна становище на Института за пътна безопасност, относно казус със стълб от националната ТОЛ-системата, монтиран край град Божурище.

В РДНСК Софийска област, по електронната поща е получен сигнал, в който се твърди, че „камера на националното топ управление е незаконна, тъй като за същата не са издадени редовни строителни книжа за присъединяването й към електрическата мрежа. Камерата е монтирана на републикански път 1-8, гр.Божурище, като в сигнала са дадени координати на камерата и е изложена молба за извършване на проверка.

Във връзка с горното, от Агенция „Пътна Инфраструктура“ е изискано да се представят всички строителни книжа и документи, съотносими към монтираната камера и захранването й с ел. енергия.

„При прегледа на издадените от МРРБ разрешения за строеж се установи, че за изградената на републикански път 1-8, гр.Божурище стационарна контролна единица за електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние няма разрешение за строеж.“ – това твърди в официално становище инж. Анатолий Младенов, началник на РДНСК – Софийска област.

На база на това официално становище от Института за пътна безопасност заявяват следното: (публикуваме го без редакторска намеса)

„Юридическият екип на Института за пътна безопасност завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ системата. На 09.01.2023 година получихме писмо с изх. № СФ22-2174 от Регионалната дирекция за национален строителен контрол – София-област, в което се посочва, че при прегледа на издадените от МРРБ разрешения за строеж на изградената на републикански път I-8, гр. Божурище, стационарна контролна единица за електронно събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние няма разрешително за строеж. Това означава, че поставените камери на ТОЛ-системата са върху незаконно изградено съоръжение. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда.

Експертите на Института за пътна безопасност многократно в свои доклади са предупреждавали, че ТОЛ системата не функционира в обществен интерес. Включително и при среща с министъра на регионалното развитие през месец август 2022 г. , той също беше предупреден за проблемите, които генерира ТОЛ системата.“