Тиранозавърът рекс вероятно е бил умен колкото един примат (СНИМКИ)

53
Снимка: Twitter

Според учени, тиранозавър рекс вероятно е имал същия брой мозъчни неврони като съвременните примати. Това разкрива ново изследване от университета “Вандербилт” в САЩ. С такъв мозък той спокойно би могъл да решава проблеми, да създава инструменти и дори да се ангажира с културно поведение.

Динозаврите са били господари на Земята около 179 милиона години, преди да бъдат унищожени внезапно от сблъсък с астероид на границата на периодите креда и палеоген преди около 66 милиона години.

Преди това някои видове от тях са развили черти, подобни на птици, като пера, крила, нокти и уголемени черепи. Това било постепенен процес, започнал преди 100 милиона години и обхванал още десетки милиони години. Тъй като меките тъкани на динозаврите рядко се запазват във вкаменелости, не се знае много за техните мозъци. Тъй като е известно, че те са свързани с птиците, информация за тях може да бъде извлечена от мозъците на днешните емута и щрауси.

В изследването, публикувано в сп. “Джърнъл ъв комператив нюролоджи”, д-р Сузана Херкулано-Хузел си поставя за цел да разкрие когнитивните способности на динозаври като Тиранозавър рекс, разглеждайки мозъците на съвременни сауропсиди – птици, костенурки и люспести влечуги, пишат от DaillyMaill.

Скорошни проучвания разкриха, че въпреки малките си глави, птиците са доста интелигентни. Например, евразийските сойки могат да устоят на изкушение да получат по-добра награда, докато гарваните са описвани като умни колкото седемгодишни деца. Използвайки компютърна томография, д-р Хузел сравнява фосилизираните черепи на тероподи – група двукраки динозаври, включваща Тиранозавър рекс – с тези на съществуващи сауропсиди. Тя стига до извода, че динозаврите биха имали мозъчна маса, подобна на тази на птици със същия размер, които могат да бъдат проследени до времето преди унищожителния сблъсък с астероид.

По публикацията работи: Велислава Велева