Проучване показа кучетата от коя порода са най-интелигентни в света

804
Снимка: Pixabay

Според проведено проучване сред 1000 кучета, белгийската овчарка се откроява като най-интелигентното куче в света. Представителите на тази порода се характеризират с отлични резултати в когнитивните задачи. Белгийските овчарки често се използват за полицейски кучета и за кучета-пазачи.

Белгийската овчарка е обявена за най-интелигентното куче в света. Това е установено чрез проучване, проведено сред 13 различни породи, пише Daily Mail.

Учените оцениха 1000 кучета, като им поставиха седем когнитивни и три поведенчески задачи.

Тестовете включват способността на животните да четат човешки жестове и дали могат да заобиколят прозрачна V-образна ограда, за да получат достъп до награда лакомство. Изследователите също така проучват колко независимо е едно куче и колко бързо идва при човек за помощ, като им поставят неразрешима задача – да се опитват да получат достъп до храна в запечатана кутия.

Белгийската овчарка, която често се използва като полицейско куче или куче пазач, е на първо място с 35 точки от общо 39. Бордър коли е второ с 26 точки, докато ховаварт – немска порода – е трета с 25 точки.

Д-р Катриина Тиира от университета в Хелзинки във Финландия каза пред The Sunday Telegraph: „Белгийската овчарка се откроява в много от когнитивните задачи, като има много добри резултати в повечето от тестовете.“

Превод и редакция: Пламена Сутева