Плодове и зеленчуци, към които е най-добре да се насочим през януари (СПИСЪК)

80
Снимка: Pixabay

Има някои плодове и зеленчуци, които е най-добре да консумирате през месец януари. Пример за такива растения, плодове и зеленчуци са цикорията, брюкселското зеле и цитрусовите плодове. 10 примера за такива продукти и примерни начини за тяхното консумиране можете да видите тук:

1. цикория

От салатна цикория можете да приготвите вкусни и свежи салати за обяд или вечеря, като просто накъсате листата с ръце.

2. червено зеле

Вкусни салати се получават от червено зеле, ако добавите към него заквасена сметана или домашна майонеза и малко зелен грах.

3. брюкселско зеле

Този продукт е най-подходящ със сметана и пържени галета. От брюкселско зеле се приготвят и вкусни зеленчукови супи.

4. бяло зеле

От бяло зеле се приготвя – задушено с месо, добавя се към борш.

5. ряпа

Ряпата обикновено се използва в салати с яйца и домашна майонеза или се добавя към зеленчукови яхнии.

6. грейпфрути

От този сладко-кисел плод можете да приготвите салати, както плодови, така и за вечеря.

7. цитруси: мандарини, портокали и лимони

Мандарината е зимен цитрусов плод – приятен за ядене под всякаква форма. Сладките мандарини се добавят към пресни салати, плодови салати и сладкиши. Портокалите се използват за маринати за птици, приготвят се салати и дори се правят захаросани плодове от кората им. Лимоните често се използват за марината, дресинг за салати или просто се добавят към чай.

8. круши

От крушите могат да се приготвят и салати, вървят добре с листа от пресен спанак, да се пекат сладки тарти и сладкиши или да се варят във вино и да се сервират със сладолед.

9. дюля

Идеална за месо, сладкиши, а също така от него се правят сладка или компоти.

10. райска ябълка

Най-добре се консумира сурова в салати, но може да се използва и за приготвяне на консерви и конфитюри.