Огромна силна буря завладя Калифорния през изминалата нощ. Хиляди са без ток, а снегът и дъждовете са съборили и затрупали всичко (ВИДЕО)

199

Бурята наводни хиляди домакинства и ги остави без ток. Освен всички поражения дотук, се очакват и доста още, предвид темпото, с което тя се движи. Много пътища остават затворени. Наричат бурята още и циклонна бомба. В Източен Оукланд, 300 души са били настанени в мотели, а дори в момента, общинският съветник работи с Червения кръст, за да превърне читалище в приют

Мощна зимна буря, последната от поредица от „атмосферни реки“, бушува из Калифорния в сряда, разбивайки крайбрежието, наводнявайки градски улици, събаряйки дървета и затрупвайки планините със снеговалеж, дори когато най-населеният щат на нацията се разтърси от подобно напояване само преди дни.

Бурята – която се засили от дъждове преди зазоряване до проливен дъжд, силни ветрове и на някои места предупреждения за внезапни наводнения – изпрати калифорнийци от крайбрежието на Северна Калифорния до Санта Барбара да се борят за подслон и остави стотици хиляди без ток. Очаква се поредица от подобни метеорологични системи да ударят щата през следващите няколко дни.

Обикновено количества валежи като тези, които се очакват тази седмица, няма да имат значителен ефект. Но дъждът през последния уикенд напои земята в голяма част от Калифорния, казаха синоптиците, оставяйки я като мокра гъба и я направи по-податлива на наводнения и бързо оттичане. Изсушен от суша през последните три години и изпепелен от горски пожари, щатът е осеян с огромни белези, които са особено уязвими от свлачища.

Губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение в цяла Калифорния в сряда, за да може по-бързо да реагира на буря, а властите в няколко общности издадоха заповеди за евакуация.

В Северна Калифорния няколко парка бяха затворени , а природозащитници казаха, че наблюдават повредените от пожар секвои в планините Санта Круз, тъй като силните пориви на вятъра могат да съборят дървета.

В Сан Франциско градските власти се опитаха да осигурят достатъчно чували с пясък за жителите. В застрашения от наводнения окръг Сан Матео много ученици бяха помолени да се приберат по-рано в сряда и да не се връщат в училище в четвъртък.

А в Източен Оукланд, където около 300 жители са били временно настанени в мотели след бурята миналия уикенд, общински съветник от Оукланд, Трева Рийд, работи с Червения кръст, за да превърне местното читалище в допълнителен приют със 75 легла.