Истинската Покахонтас се оказа прабаба на Едуард Нортън

95
Колаж: Редакция "Нова вест"

Известният холивудски актьор откри, че истинската Покахонтас е негова 12-а прабаба. Ето как семейната легенда бързо се превърна в исторически факт за Нортън.

Актьорът Едуард Нортън е израснал, слушайки разкази за връзката на семейството му с индианската героиня Покахонтас и приемайки ги за слухове. Но по време на участието си в предаването на PBS Finding Your Roots (Открий корените си) слухът се превърна във факт.

„Покахонтас наистина е 12-ата Ви прабаба”, каза му историкът Хенри Луис Гейтс-младши, който е водещ на предаването.

Седмичната телевизионна поредица изследва историята на предците на известни гости.

В премиерния епизод на деветия сезон на предаването във вторник Гейтс разказа че Нортън е израснал, чувайки, че е пряк потомък на Покахонтас – дъщерята на вожда Поухатан, водач на племе от коренното население на Америка. Звездата обаче смята, че тази история е просто „семейна легенда“.

Докато проследявал родословието на Нортън, историкът открил, че 12-ият му прадядо е Джон Ролф. През 1614 г. индианската принцеса Покахонтас се омъжва за него.

„Имате пряка следа на хартия. Няма съмнение в това“, каза Гейтс.

По думите му двамата са се оженили на 5 април 1614 г. в Джеймстаун, Вирджиния, когато Уилям Шекспир е бил все още жив. Покахонтас умира няколко години по-късно – през март 1617 г. в Англия, а колонистът Джон Ролф умира около март 1622 г.

Според книгата от 2007 г. „Истинската история на Покахонтас“ тя вече е била омъжена за индиански воин на име Кокум и е имала дете от него, преди да бъде отвлечена и да се омъжи за Джон Ролф. Според Националния музей на американските индианци част от института „Смитсониън“ книгата съдържа писмени исторически документи в подкрепа на тези събития.

Едуард Нортън, който се интересува от история и е изучавал собственото си родословие, изглеждаше истински шокиран. Родствената връзка на 53-годишния актьор с Покахонтас не беше единствената изненадваща новина за семейството му, разкрита по време на епизода. Историкът каза още, че предците на Нортън са имали роби.

Неговият трети прадядо е държал в робство седем души, включително 55-годишен мъж, 37-годишна жена и пет момичета на възраст 10,9,8, 6 и 4 години, каза водещият на предаването.

„Какво е чувството да чуеш това“, обърна се Гейтс към актьора.

„Краткият отговор е, че всеки трябва да се чувства неудобно от това“, отговори Едуард Нортън.

„Това е присъда за историята на тази страна и с нея трябва да се борим. Когато прочетеш „роб на 8 години“, просто ти се иска да умреш”, добавя актьорът.

По публикацията работи: Венета Николова