Свят

„Попариха“ Орбан в навечерието на Коледа. Брюксел замрази 22 милиарда за Унгария.

ЕК постави ултиматум за спешни реформи на страната-членка. Полша пък се оплака от диктата на европейската бюрокрация.

Европейската комисия замрази всичките 22 млрд. евро от кохезионните фондове на ЕС за Унгария, докато правителството не изпълни условията, свързани с независимостта на съдебната система, академичните свободи, правата на ЛГБТ общността и системата за убежище, съобщи Би Би Си.

Единственото, което страната ще може да получи без реформи, е 1,5% от средствата под формата на предварително финансиране.

Европейските институции бяха решили на 12 декември да замразят 6,3 млрд. евро от средствата, докато евроскептичното правителство на Виктор Орбан изпълни още по-строги условия – 17 на брой, които да подобрят състоянието на съдебната система, но и да се справят с корупцията.

22-та милиарда евро Унгария трябваше да получи от дългосрочния бюджет на ЕС, предвиден за периода 2021-2027 г. Според политиката на блока парите се разделят на периодични траншове и по-скоро представляват възстановяване на вече похарчени средства от националния бюджет, чиято цел е била изпълнението на договорени цели. Идеята на солидното подпомагане е да се изравни стандартът на живот между най-богатите и най-бедните членки на блока.

В допълнение към кохезионните фондове, ЕС задържа и 5,8 млрд. евро субсидии на Унгария от фонда за възстановяване, докато правителството не вземе мерки за независимостта на съдилищата. Решението за замразяване на всички унгарски средства беше взето, след като ЕК и Будапеща подписаха т. нар. “споразумение за партньорство”, което подробно описва как трябва да се изразходват парите от ЕС, както и 11 оперативни програми по политиката на сближаване.

“ЕК счита, че ключовото условие на Хартата на основните права на ЕС все още не е изпълнено. Следователно не можем да възстановим разходите. Ще продължим да работим с унгарските власти, за да преодолеем тази ситуация”, поясни комисарката по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Комисията е силно притеснена от противоречивия унгарски закон срещу ЛГБТ общността, който ограничава преподаването в училищата по хомо- и транссексуалните въпроси. Освен това от институцията обръщат внимание на “сериозните рискове за академичната свобода и правото на убежище”.

На тези основания ЕК реши в четвъртък, че няма да изплати на Унгария необходимите ѝ средства, докато страната не възстанови съответствието с Хартата на основните права на ЕС.
В отговор унгарското правителство заяви, че законът, ограничаващ образованието по пол и сексуална идентичност, цели да защити децата.

Междувременно полският премиер Матеуш Моравецки коментира, че на Полша и Италия им е омръзнало от диктата на европейската бюрокрация и заедно смятат да обновят ЕС, като го върнат към основополагащите го принципи, където демокрацията е дълбоко залегнала.

“Европа на отечествата, а не европейска супердържава”, заяви Моравецки.

По публикацията работи: Венета Николова

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца