От Китай с нападки към Байдън за Закона за националната отбрана

74

Говорителят на китайското Външно министерство заяви, че Пекин изразява силно недоволство и отправи сериозен протест срещу САЩ. Причината е подписаният от американския президент Джо Байдън Закон за националната отбрана за 2023 г., който по техните думи има множество отрицателни разпоредби относно Китай.

В Закона се говори за „китайска заплаха“ независимо от фактите, намесва се във вътрешните работи на Китай и атакува ККП, което е сериозна политическа провокация към Китай. Освен това съдържа множество отрицателни разпоредби относно Тайван, които сериозно нарушават принципа на „един Китай“ и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ, изпраща сериозен погрешен сигнал към сепаратистките сили за „независимост на Тайван“ и причинява сериозни щети на мира и стабилността в Тайванския проток, подчерта говорителят.

,,Призоваваме Вашингтон да изпълнява постигнатия важен консенсус от срещата на остров Бали между двамата държавни глави, да се откаже от играта с нулев резултат и манталитета от Студената война, да гледа на развитието на отношенията между Китай и САЩ обективно и рационално“, каза още говорителят, цитиран от радио „Китай“.