Какво ще се случи с минималната работна заплата. Пак не се разбраха (ВИДЕО)

57

Социалното министерство, работодатели и синдикати не се разбраха за минималната заплата. Това стана ясно по време на брифинг след Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“В рамките на обсъжданията бяха изказани различни съображения, които разкриват че НСТС не постигна консенсус по проекта на постановление”, каза социалният министър Лазар Лазаров.

Проектът на постановлението е МРЗ за 2023 г. да бъде 770 лв. След дискусиите обаче от социалното министерство заявиха, че са склонни да ревизират тази сума и МРЗ да се вдигне на 780 лв., което е 50% от средната работна заплата.

“Още в първите дни на януари ще създадем работна група, която да започне работа по транспонирането на директивата и отчитането на всички нормативни актове, които ще бъдат изменени”, посочи Лазаров.

С определянето на МРЗ, което ще социалният министър ще предложи на МС се постига увеличение на МРЗ с 9,9 на сто спрямо настоящият й размер. Това е 20-процентно увеличение на годишна база, “което изцяло изчиства и компенсира натрупаната до момента инфлация”, допълни социалният министър.