Идват празници: Стотици германски затворници бяха освободени предсрочно преди Коледа

78

Това е така наречената коледна амнистия. Тази година общият брой на предколедно освободените в Германия затворници е 1056. Миналата година този брой бе 800.

Стотици германски затворници бяха освободени предсрочно преди Коледа. Общият им брой за тази година достигна 1056, което бележи увеличение спрямо 2021 г. Преди миналата Коледа бяха пуснати на свобода предсрочно малко над 800 души, предава БТА.

Както и в предишните години, Бавария е единствената от 16-те германски провинции, която не участва в така наречената коледна амнистия. При нея предсрочно се освобождават от затвора онези лица, чиито присъди изтичат точно след настъпването на следващата година. Така те могат да изкарат празниците с близките си и да се възползват от услугите на службите за социално подпомагане и на консултантските центрове, преди те да излязат в коледна ваканция.

Има обаче и лишени от свобода, които отказват да се възползват от тази възможност и предпочитат да прекарат Коледа в затвора.

В повечето случаи затворниците се освобождават само няколко дни по-рано. Право на това имат само тези, които са демонстрирали добро поведение и не са излежавали дълга присъда.

По публикацията работи: Пламена Сутева