Ердоган: В момента искаме да направим крачка заедно с Русия и Сирия като трио

325

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовност да си сътрудничи със Сирия и Русия в усилията за борба с тероризма, съобщи Анадолската агенция. Той добави че при последен разговор по телефона с руския му колега Путин е приветствал възможността лидерите на Турция Русия и Сирия да се срещнат за разговори.

„В момента искаме да направим крачка заедно със Сирия и Русия като трио. За целта първо трябва да се срещнат нашите разузнавателни служби, след това нашите министри на отбраната и след това нашите външни министри,“ каза Реджеп Тайип Ердоган пред репортери на борда на президентския самолет на връщане от посещението си в Туркменистан.

Ердоган каза, че в последния им телефонен разговор руският му колега Владимир Путин е приветствал възможността лидерите на Турция, Русия и Сирия да се срещнат за разговори след среща на представители на разузнаването, отбраната и външните работи.

Русия подкрепя сирийския президент Башар Асад, докато Анкара подкрепя бунтовниците, които се борят за свалянето му. Турция, чиито войски вече присъстват на сирийска територия, южно от нейната граница, обаче промени позицията си спрямо Дамаск през последните месеци. Анкара се ангажира напоследък с процеси на нормализиране на отношенията с няколко регионални сили, включително Израел и Египет, отбелязва Франс прес.

Турският президент разкритикува и най-новите коментари на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел за връзките на Турция с Русия, както и призивите на Борел Анкара да се присъедини към европейските санкции срещу Москва.

„Не приемам Борел за мой събеседник. Той може да бъде само събеседник на г-н  Мевлют (Чавушоглу)“, каза Ердоган, като описа забележките на Борел като „грозни“. Ердоган подчерта, че Борел не може да определя отношенията на Турция с Русия. „Той няма нито качеството, нито капацитета да вземе такова решение по тези въпроси. Това беше грозен коментар,“ добави още Ердоган.

По публикацията работи: Велислава Велева