Планира се повишаване на заплатите в някои сектори за 2023 година: Ето с колко процента

69

Според традиционното годишно проучване на Българска стопанска камара, две трети от работодателите в България планират ръст във възнагражденията на служителите си през следващата година. Известно е това, че най-голямо увеличение планират фирмите от сектора на високите технологии.

Две трети от работодателите (67%) на българския пазар планират увеличение на възнагражденията през 2023 година. Това показва традиционното годишно проучване на Българска стопанска камара (БСК) за оценката на бизнеса за изтичащата година и очакванията му за следващата, пише money.bg.

То е проведено в периода 5 ноември – 1 декември 2022 година сред 796 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката.

В края на годината нагласите на бизнеса у нас са по-скоро за запазване или влошаване на икономическите показатели, отколкото за позитивно развитие. На този фон обаче все повече работодатели се чувстват „принудени“ да увеличат заплащането на служителите си.

Основните причини за това са липсата на работна ръка, растящата инфлация и увеличаването на минималната работна заплата.

Кои компании ще вдигнат най-много заплатите?

Най-голямо увеличение планират фирмите от сектора на високите технологии. Там през 2023 година заплатите ще се повишат поне с 10 на сто. Фирмите от сектора на финансовите услуги планират ръст на заплатите от около 5% догодина, а тези в производството – с минимум 7%.

Във фармацевтичния сектор заплащането се очаква да се повиши със средно 6 на сто през следващата година.

Спрямо миналата година, през 2022-а у нас най-много са се повишили заплатите в търговията – с 13,5%, в логистиката – с 8,6%, при високите технологии – със 7,8 на сто и в сектора на производството – 6,6%.

По публикацията работи: Пламена Сутева