Гуцанов каза какво е искал да постигне президентът с идването на ПП на власт

74

Борислав Гуцанов от БСП, заяви че президентът Радев не е наивник и много добре е знаел кои са ПП. Това изказване идва по повод коментара от страна на държавния глава за „Продължаваме Промяната“. Според социалиста Радев е искал да отстрани ГЕРБ от властта и на тяхно място да бъде ПП, за да може по този начин той да има повече власт в България. Борислав Гуцанов коментира и ситуацията с Шенген. Според него служебният кабинет е имал още много какво да направи, за да изчисти въпросите с Нидерландия

„Дали спирането ни за Шенген от Нидерландия не става дума за чисто икономически процеси – контейнерни потоци от Далечния изток да не преминават през територията на България, а да продължат по линията, по която вървят в момента?” Това коментира народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов в предаването „Денят започва” по БНТ.

„Да, ние си имаме своите проблеми. Един от тях е изграждането на оградата по границата ни с Турция, което се случи по един безобразен начин с отклоняване на средства. За жалост, прокуратурата не се задейства по тези въпроси. Грешка беше и смяната на гранична полиция от сегашния министър. Но да се говори, че страната ни не отговаря на условията, това е прекалено”, добави той.

Според социалиста в оставащите няколко дни трябва да се направи всичко възможно България да стане част от Шенген. По неговите думи в последните месеци служебният кабинет е имал какво още много повече да направи, за да се изчистят въпросите с Нидерландия, при положение че напрежението е било ясно за всички.

„Публично и за първи път президентът коментира, че „Продължаваме промяната” е проект, който е пряко свързан с него – т.е., че е имало политическо инженерство. Това не е най-доброто нещо за един държавен глава”, коментира още Борислав Гуцанов.

По неговите думи Румен Радев е искал да отстрани ГЕРБ от властта и на тяхно място да бъде ПП, за да може по този начин той да има повече власт в държавата. Според социалиста президентът не е наивник и много добре е знаел кои са „Продължаваме промяната”, за да коментира ситуацията по начина, по който сега го прави.

„Ние не можем да подкрепим мандат на ГЕРБ, защото 12 години водим битка с техния управленски модел. Няма как в момента ние да ги подкрепим, защото проф. Габровски е кандидатът им за министър-председател. Ние го уважаваме като лекар и специалист и затова ще отидем очи в очи да му кажем, че няма да получи подкрепата на БСП. Така е редно”, каза още Борислав Гуцанов.

Той подчерта, че когато се стигне до третия мандат, тогава левицата ще коментира дали може или не може да се състави редовен кабинет.

„Да, считаме, че е по-добре да има редовен кабинет и виждате, че през последните месеци по всякакъв начин се стремим да има такъв – направихме всичко възможно с мандат на „Има такъв народ”, с „Продължаваме промяната” и „Демократична България” направихме огромен компромис. И сега сме готови на мъдри държавнически действия”, добави той по темата.

Той посочи още, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, ще има преговори за правителство, но допусна, че с ГЕРБ трудно ще се намери общ език. Относно втория мандат на „Продължаваме промяната” Гуцанов счита, че БСП има много разминавания с тях и не вижда как ще бъдат изчистени на преговори, като за пример даде едноличното решение на Кирил Петков да прекрати договора с „Газпром”.

„От първостепенно значение за БСП е въпросът как ще се развива държавата, за което в последните месеци не се говори”, изтъкна депутатът от „БСП за България”

„Огромен е натискът от страна на Партията на европейските социалисти България да приеме Истанбулската конвенция. Това няма как да се случи. Нашата позиция не е променена и няма да бъде променена. Считаме, че едно дете се ражда като момче или като момиче и не може да има „родител 1” и „родител 2”. Що се отнася до правата на жените, точно БСП сме партията, която най-много ги защитава. Ние внесохме три законопроекта за защита на правата на жените и за равноправието на половете”, каза в заключение Борислав Гуцанов.

По публикацията работи: Пламена Сутева