Самотен баща с рядко заболяване се опитва да избегне ампутация на краката си: Нуждае се от помощ

2507

Жена на име Мариела Симеонова се свърза с екипа на медия „Нова Вест“, за да помоли за помощ. Тя, заедно с други приятели на Светлозар организират дарителска кампания за него и семейството му.

Жената моли за съдействие, като обясни накратко ситуацията на Светлозар.

Светлозар Дончев е 48-годишен самотен баща на две деца и е един от малкото хора с болестта на Бюргер (Buerger’s Disease) в България. Той отключва заболяването през 2019 година, след тежък за него и децата му развод. Въпреки че диагнозата му е потвърдена от трима независими лекари и Светлозар научава, че заради болестта си може да се наложи да му ампутират краката, той не спира да вярва и да се бори за собствения си живот и този на двете си малолетни деца, за които сам се грижи след развода.

„Преди да заболее, Светлозар имаше сигурна и постоянна работа, с която е издържаше и изхранваше двете си деца. Болестта обаче го направи нетрудоспособен и проблемите му започнаха да се задълбочават. Светлозар изпадна в невъзможност сам да си купи скъпоструващите медикаменти за своето лечение, както и да покрие всички свои ежедневни разходи – наем на жилището, храна и дрехи на децата си. Именно за това приятелите на Светльо се организирахме и проведохме няколко дарителски кампании, чрез които се събираха средства за скъпоструващите медикаменти, които не се покриват от НЗОК, за храна и дрехи за двете му деца“, пише жената.

„Въпреки огромните усилия на всички обаче, в последната седмица състоянието на Светльо рязко се влоши и той беше приет по спешност в МБАЛ „Света София“. Лекарите му съобщиха, че спешно трябва да бъде опериран и да му бъдат ампутирани три пръска от краката, за да може да се спре разпространението на заболяването и за да се избегне последваща ампутация на краката му“, обяснява тя.

За операцията на Светлозар, за превръзки, болкоуспокояващи, за медикаментите и предстоя му в МБАЛ „Света София“ са необходими 7000 лв., средства с които той и семейството му не разполагат и които също не се поемат от НЗОК. Състоянието на Светльо е изключително тежко и лекарите се борят да спасят краката му от ампутация. Именно за това приятелите на Светльо отново се организирахме и правим дарителска кампания чрез която да се съберат средства за всички необходими манипулации в болницата и най-вече, за да се избегне ампутацията на краката му.

Месечните разходи за лечението на Светлозар и за покриване на всички разходи за живот на него и децата му са 5000 лв., средства с които той поради заболяването и своята временна нетрудоспособност не разполага.

Светльо вече три години се бори с болестта и е пробвал абсолютно всички възможни лечения и лекарски предписания, както и нетрадиционна медицина. За съжаление се наложи да му ампутират пръстите на краката, а сега лекарите се борят да спасят ампутацията на двата му крака.

Сметката, по която може да дарите средства и да помогнете на Светлозар да оздравее, е:

IBAN: BG26SOMB91301036661102

BIC: SOMBBGSF

Титуляр: Светлозар Николов Дончев

Revolut: @svetloehp

PayPal: Svetlozar Donchev@mercedes5801

Телефон за връзка със Светлозар е: 0877717471