Екшън в парламента: Показан видеоклип ядоса ДПС. Депутати скочиха с викове

1030

Отново се появи голямо напрежение в пленарната зала. Повод за това днес е решението машините да станат „специални кутии за машинно гласуване“. Появи се недоволство от страна на ПП. В пленарната зала се показва видеоклип, което доведе до това Вигенин и ДПС да се ядосат. Депутати от ДПС пресрещнаха Михал Камбарев от ПП, викаха му и се опитваха да му вземат телефона, на който е и клипът. Йордан Цонев ги разтърва. След това скочи и Кирил Петков

Повод този път стана решението, че машините вече стават „специални кутии за машинно гласуване“, бюлетините от тях ще се броят на ръка, а към протоколите на секционните комисии вече няма да се прилагат протоколи с данните от устройствата, защото такива няма да има.

Това предизвика недоволство от „Продължаваме промяната“. Михал Камбарев поиска думата по процедура срещу начина на водене, но показа от телефона си клип от Рудозем. На него човек на ДПС държи списък, в който отбелязва кой е гласувал, каза депутатът от ПП.

Това ядоса не само водещият заседанието Кристиан Вигенин, който го скастри, че не може да говори каквото си иска по процедурите, но и ДПС.

Връщайки се към мястото си, Камбарев бе пресрещнат от депутати от ДПС, които му викаха и се опитваха да му вземат телефона, но Йордан Цонев ги разтърва.

„Това бе последната възможност данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа с надеждата да се предотвратят грешките, независимо дали са умишлени или не“, скочи Кирил Петков и видя мотивация, която да прикрива напълно информацията от машините. „Реално вече машините почти нямат никакъв смисъл, коментира съпредседателят на ПП. Изборният кодекс стана просто една хартиена процедура, където машините не могат да отпечатат протокол като поне малка гаранция, че изборът ще е честен“, каза Петков.

„Не се цели връщането на хартиената бюлетина, а убиването на машините протоколи“, категоричен е Настимир Ананиев. „С премахването им се затвърждава, че се подготвят манипулации при преброяването, което ще е на ръка от хора, които ще са уморени след 12-часов работен ден.“

Даниел Лорер обяви: „БСП, ГЕРБ и ДПС връщат хартията. Тази коалиция е полудопечена до момента, защото не направиха останалата част на услугата на ДПС – да гласуват новите броячки. Срамно е, че наричащите нас лъжци, хвърлиха 80 млн. лв. на боклука.“