Байдън и Макрон на среща в Белия дом. Ще подкрепят Украйна „колкото трябва“(ВИДЕО)

46

Президентите на САЩ и на Франция –  Джо Байдън и Еманюел Макрон са на обща среща в белия дом. Те се ангажираха да подкрепят Украйна „толкова дълго, колкото трябва.“,казаха те. Те се ангажират и с предоставянето на ресурси за Украйна през зимата, в това число ускоряване на доставките на системи за противовъздушна отбрана и оборудване за ремонтиране на енергийната мрежа.

Това се казва в съвместно изявление на двамата лидери, разпространено след техния разговор в Белия дом, предаде Франс прес.

„Американският и френският президент потвърждават, че подкрепата на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да ѝ предоставят помощ от политическо естество, в областта на сигурността, от хуманитарно и икономическо естество толкова дълго, колкото трябва”, се казва в текста.

В изявлението двамата лидери поемат ангажимента да държат Русия отговорна за „широко документираните жестокости и военни престъпления в Украйна, извършени както от нейните редовни въоръжени сили, така и от нейните проксита, в това число и наемнически структури”.

В текста се казва още, че двамата президенти се ангажират да координират отговора на техните страни на предизвикателствата, идващи от Китай, по-специално по въпроса за спазване на човешките права, предаде Франс прес. В изявлението се отбелязва, че двете страни ще работят също така с Китай по важни глобални въпроси, като климатичните промени. САЩ и Китай призовават обаче за запазване на мира и стабилността в Тайванския пролив, се казва също в документа.

По публикацията работи: Велислава Велева