Нинова към Пеканов: Спешно приемете понятието “енергийна бедност“

49

По думите на лидерът на БСП Корнелия Нинова, за левицата, както и за стотици хиляди българи това е по-важно от покупката на самолети и оръжията за Украйна. Това Нинова заяви по време на блиц контрол в парламента.

„Г-н Пеканов, кога ще внесете в Народното събрание за одобрение понятието “енергийна бедност“?“ Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към вицепремиера Атанас Пеканов по време на блиц контрол в Народното събрание.

От парламентарната трибуна Нинова заяви: „Служебният кабинет управлява вече четири месеца и четири месеца ни обяснява, че готви такова понятие. Министърът на труда и социалната политика в Комисията по труда и социална политика заяви, че ще внесете понятие “енергийна бедност“, което да важи от 01 януари 2024 г., когато може би кризата от войната и ръстът на цените в енергетиката ще бъдат укротени и ситуацията ще се нормализира. Ние настояваме това да стане сега, защото от връзката енергийна бедност до подкрепата на държавата към такива хора пътят е много кратък. Подкрепата трябва да я решим ние – в Народното събрание“, категоричен е лидерът на левицата.

По думите ѝ на всичкото отгоре служебният кабинет не внася и бюджет, в който да се предвидят средства за подкрепа на енергийно бедните хора през зимата. „Много бързахте да внесете в парламента покупката на самолети, вчера сте внесли и доклад за одобрение на военна помощ за Украйна, но много бавно движите въпроса с понятието “енергийна бедност“. За нас и за стотици хиляди българи това е по-важно от другото“, изтъкна тя.

Нинова определи отговора на вицепремиера Пеканов като общи приказки, които слушаме вече четири месеца. „Въпросът ми е кога това ще стане реалност. Обещанията “ще направим това“, “ще направим онова“…питам Ви кога това ще стане реалност?“, настоя лидерът на БСП и продължи: „Дори да ви остава само една седмица за уточняване на понятието, служебният кабинет не внесе нов бюджет, а предложи удължаване на бюджета за 2022 г. В него няма нито една стотинка за подкрепа на енергийно бедни. Следователно по заобиколен начин потвърждаване думите на министъра на труда и социалната политика, че тази работа с енергийно бедните хора и тяхната подкрепа няма да се случи през 2023 г.“

„Нека да е ясно на българските граждани, че каквото и да говорите от трибуната и да обещавате на конференции, понятие “енергийна бедност“ и подкрепа за тези хора през 2023 г. няма да има, благодарение на служебния кабинет на президента Радев“, обобщи тя от парламентарната трибуна.