Учени откриха два нови минерала на падналия в Сомалия метеорит

85

Огромен метеорит, паднал на Земята, съдържа два минерала, невиждани досега на нашата планета, твърдят учени.

Канадски изследователи твърдят, че камъкът е открит в селските райони на Сомалия преди две години, но местните жители смятат, че е много по-стар. Те наричат камъка Падаща нощ и казват, че е документиран в стихотворения, песни и танци, които датират от пет поколения. В наши дни са го използвали за заточване на ножове.
Официалните имена на новите минерали са елалиит и елкинстантонит.

Те бяха идентифицирани от учени от университета на Алберта, които разгледаха 70 g фрагмент от 15-тонния метеорит, за който се твърди, че е деветият по големина, достигал до нашата планета. Той е съставен от около 90% желязо и никел.

Името „елалиит“ е в чест на факта, че метеоритът е открит в района на Ел Али в Сомалия, а „елкинстантонит“ е кръстен на експерта от НАСА – Линди Елкинс-Тантон.
„Линди е свършила много работа върху това, как се образуват ядрата на планетите, как се формират тези желязо-никелови ядра и най-близкият аналог, който имаме, са железните метеорити. Така че имаше смисъл да кръстим минерал на нейно име и да признаем нейния принос към науката, “ каза проф. Крис Хърд, който курира колекцията от метеорити на Университета на Алберта.

Трети, все още неидентифициран минерал, се анализира от изследователи от университета. Те се надяват да се сдобият с повече материал от метеорита – не само за да видят какво още могат да открият, но и как може да се използват на Земята тези нови минерали.

Превод и редакция: Венета Николова