Растителната диета може да намали с 22% риска от рак на червата при мъжете, твърди проучване

48

Изследователите не намират такава връзка при жените.
Антиоксидантите, открити в плодовете и зеленчуците, могат да допринесат за намаляване на риска от колоректален рак, чрез потискане на хроничното възпаление.

Храненето чрез растителна диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и бобови растения, може да намали риска от рак на червата при мъжете с повече от една пета, според проучване.

Голямо проучване, включващо 79 952 мъже, живеещи в САЩ, установи, че тези, които ядат най-много здравословни храни на растителна основа, имат 22% по-нисък риск от рак на червата в сравнение с тези, които ядат по-малко.

Изследователите не откриват такава закономерност при жените, въпреки че са изследвали 93 475 жени. Екипът предполага, че връзката е по-ясна за мъжете, които имат като цяло по-висок риск от рак на червата. Техните открития са публикувани в списание BMC Medicine.

„Колоректален рак е третият най-разпространен рак в света и рискът от развитие на колоректален рак през целия живот е един на 23 за мъжете и един на 25 за жените“, каза авторът на изследването, Jihye Kim от университета Kyung Hee, Южна Корея.

„Въпреки че предишни изследвания показват, че диетите на растителна основа могат да играят роля в предотвратяването на колоректален рак, влиянието на хранителното качество на растителните храни върху тази връзка е неясно. Нашите открития показват, че здравословното хранене на растителна основа е свързано с намален риск от колоректален рак.

За целите на изследването хората са били попитани, колко често ядат определени храни и напитки, от списък с повече от 180 елемента. Те също са били попитани за размера на порциите.

В анкетната карта участниците могат да отбележат, че са консумирали всеки хранителен продукт „никога или почти никога“ до „два или повече пъти на ден“. За напитките отговорите варират от „никога или почти никога“ до „четири или повече пъти на ден“.

Групите храни са били класифицирани като здравословни растителни храни (пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, растителни масла, ядки, бобови растения като леща и нахут, чай и кафе), по-малко здравословни растителни храни (рафинирани зърна, плодови сокове, картофи, добавени захари) и животински храни (животински мазнини, млечни продукти, яйца, риба или морски дарове, месо).

„Тъй като мъжете са склонни към по-висок риск от колоректален рак, отколкото жените, ние предлагаме, че това може да помогне да се обясни, защо яденето на по-големи количества здравословни храни на растителна основа е свързано с намален риск от колоректален рак при мъжете, но не и при жените.“

Изследователите разделят дневната консумация от 1000 kcal на квинтили, т.е. от най-голямата консумация до най-малката. Повечето от участвалите мъже са били на 60 годишна възраст в началото на проучването, докато мнозинството от жените са били на 59 години.

Повечето хора, диагностицирани с рак на червата, са на възраст над 60 години.

Авторите откриват, че връзката също варира според расата и етническата принадлежност на изследваните мъже. Например, сред японските американци намаленият риск от рак е 20%, но е 24% за белите мъже. Екипът казва, че са необходими повече изследвания, за да се установят различията между етносите.

„Предполагаме, че връзката между диетите на растителна основа и риска от колоректален рак евентуално е най-силна при японци, американци и бели мъже, поради разликите в другите рискови фактори“, казва Ким. „Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се потвърди това.“

По време на проучването 4976 души (2,9%) са развили рак на червата и са взети предвид фактори, освен диетата, които е вероятно да повлияят на резултатите, като например дали хората са с наднормено тегло.

Изследователите предупреждават, че наблюдателният характер на изследването означава, че все още не могат да бъдат направени заключения относно причинно-следствената връзка между приема на растителна храна и риска от колоректален рак.

Превод и редакция: Венета Николова