Кулеба каза какво трябва незабавно да направят страните от НАТО

359

Според министъра на външните работи на Украйна, страните членки на НАТО следва незабавно да увеличат производството на оръжия. По думите на Кулеба това трябва да се направи, за да се подсигури бъдещето.

Страните от НАТО трябва незабавно да увеличат производството на оръжия. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за изданието „Политико”, публикувано днес.

„Докато се сражаваме в днешните битки, трябва да помислим как ще се сражаваме в утрешните”, изтъкна Кулеба преди срещата на външните министри на страните от НАТО в Букурещ, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с предоставянето на помощ на Украйна.

По думите на украинския министър увеличаването на производството на оръжия е необходимо и защото някои страни не искат да доставят на Киев оръжията, с които разполагат.

„Трябва да признаем един факт – по света има страни, които разполагат с това, от което се нуждае Украйна, но които нямат намерение да го продават в достатъчни количества по политически причини”, подчерта Кулеба.

Министърът заяви също така, че украинските власти следва по-малко да разчитат на „непостоянни партньори”.

„Вместо да разчитаме на тях и да губим цели месеци в опити да ги убедим, че Украйна се нуждае от тези оръжия, трябва да започне производство, за да не изпадаме в зависимост от капризите на трети страни, които имат запаси, които не искат да споделят с нас”, каза Кулеба.

По публикацията работи: Пламена Сутева