Коледа чука на вратата: Ще трябва ли българинът да извади повече пари от джоба си, за да си купи елха?

68

Любимият на мнозина празник идва съвсем скоро – Коледа. Но какво е Коледа без коледна елха? Изглежда, че българинът трябва да отдели малко повече пари от джоба си, за да си позволи това удоволствие по празниците. Вера Станишева от Югозападно държавно предприятие обясни, че цената е съобразена и с възможностите на потребителите. По нейни думи коледните дръвчета ще струват най-много 3 лева повече, в сравнение с минали години.

На Коледа освен без трапеза не може и без елха. А това ще е поредния разход, който искаме или не, ще трябва да направим. И тук актуалният въпрос ще бъде и коледните елхи ли ще поскъпнат.

Според Вера Станишева от Югозападно държавно предприятие всичко е съобразено с възможностите на потребителите и цените на коледните дръвчета няма да бъдат много завишени. „Ще струват най-много 3 лева повече, което няма и 10% от стойността. Живите коледни дървета ще се предлагат от 12 до 26-27 лева като крайна цена на потребител. Отсечените ще бъдат от 5 до 17-20 лева, в зависимост от размерите. Когато е над 1,80 до 2,50 метра може и да са по-скъпи“, обясни тя пред Nova News.

По думите ѝ завишаването идва от промяната в цените на производителите на елхи. „Има ценоразпис, качен на нашия сайт, цената е фиксирана. Миналата година сме продали около 6000 дръвчета общо, а сега имаме готовност да предложим около 3000 живи дръвчета и 6000 отсечени. След 5-6 декември започва предлагането“, каза още Станишева. Съветът ѝ след като мине Коледа елхите да не се изхвърлят, а да се сложат в туба или да се занесат в зоопарка за храна.

По публикацията работи: Пламена Сутева