Според Световната банка, България е страната с най-застаряващо население в света

45

Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. Страната ни е на челна позиция относно черната статистика свързана със застаряване на населението в света.

Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. Всъщност в много страни се наблюдава цялостно застаряване на гражданите.

Всъщност в много страни се наблюдава цялостно застаряване на гражданите. Според проучване на Световната банка от 2019 г. следните държави имат най-възрастното население, предават от БГНЕС.

Според проучване на Световната банка от 2019 г. следните държави имат най-възрастното население:

Гърция

Около 22% от населението на Гърция е на 65 и повече години. Всъщност от 2010 г. насам жителите на Гърция непрекъснато застаряват, като между 1 януари 2011 г. и 1 януари 2020 г. броят им е намалял с 3,7 %, главно поради спада на раждаемостта, предизвикан от икономическата криза. Не само че жените раждат деца на по-късна възраст, но и семействата имат по-малко потомство поради разходите и липсата на мерки за социално подпомагане.

Германия

С една пета от населението на страната на възраст най-малко 65 години, темповете на застаряване на населението на Германия са се ускорили от началото на 21-ви век. По-голямата продължителност на живота и спадът на раждаемостта, дължащ се на неефективна семейна политика, все още са сред основните причини за тази демографска тенденция.

По публикацията работи: Велислава Велева