Специално за „Нова вест“: Интервю с българския фотограф, впечатлил Илън Мъск – Владислав Терзийски /СНИМКИ/

118

Преди дни един кадър на Белоградчишките скали привлече вниманието върху България на Илън Мъск – най-богатият човек на планетата. В последствие той заяви, че смята да посети нашата страна през пролетта на 2023 г. Автор на снимката е Владислав Терзийски. Родом е от София. На 40 години. Той се занимава главно с видео-заснимане, за което използва дрон.

Ето какво каза младият български фотограф в своето интервю, ексклузивно за медия „Нова вест“:

– Господин Терзийски, от кога се занимавате професионално с видео-заснемане чрез дрон?

Силно казано е, че се занимавам професионално с фотография, защото аз предимно снимам видео, а това, което виждате в Инстаграм и Фейсбук са кадри, изкарани от видео. Фотографията и снимането с дрон за мен е повече хоби, отколкото работа. Работата ми е малко по различен вид снимане на неща. Така че в общи линии професионалния ми път в снимането започна преди 6-7 години, когато напуснах предишната си работа, където не си бях сам шеф.

– Как се почувствахте, когато разбрахте, че най-богатият човек на планетата е харесал именно Ваш кадър от България и той го е провокирал да заяви, че ще посети нашата страна?

Всъщност когато аз разбрах, че е писал под тази снимка, понеже имам Twitter на телефона си, но честно казано не го използвам, не влизам много често в него, реших, че някой си прави шега, тъй като мой приятел ми прати скрийншот от туита на Мъск. После проверих и видях, че е истина, макар че не съм много сигурен ретуитнал ли е моята снимка или просто е коментирал под нея. Това, с желанието му да идва в България се, случи в последствие. Хубаво е чувството. От една страна, си казах какво пък толкова, но от друга – ми стана приятно, че мой кадър е привлякъл вниманието на най-влиятелния човек на планетата.

– Работили ли сте до сега по проекти с държавни институции като Министерство на туризма или Министерство на културата?

Директно с министерствата не съм работил. Работил съм с фирми, които са изпълнявали техни поръчки.

– Свързаха ли се вече с Вас от Министерство на туризма, за да изразят официално признателността си за популяризирането на България, както заяви в профила си във ФБ, че ще направи министърът на туризма Илин Димитров?

Вече влязоха в контакт с мен, но в общи линии беше опознавателен разговор. Предполага се, че след този опознавателен контакт, който осъществихме с министерството, ще последват и по-нататъчни стъпки, които тепърва ще видим, какво ще се случи.

– Всяка година Вие издавате календар с 12 кадъра от България. Как Ви хрумна тази идея? Кой подред ще бъде за Вас календарът за 2023 г.?

Всъщност идеята за този календар дойде много отдавна. Идеята дойде по най-простия и елементарен начин, просто хората ме питаха: „Абе, ти що не направиш един календар?“. И когато те попитат много хора, защо не направиш един календар, ти почваш да се питаш сам – „Абе, аз защо наистина да не направя един календар?!“ и почваш да си човъркаш кадрите, но най-трудна е селекцията, кои 12 снимки точно да избера. Само за да подбера кадрите обикновено ми трябват 2-3 седмици. Календарът за 2023 г. ще бъде петия под ред, като всъщност аз от пет години правя стенния календар, а от три години правя освен стенен и настолен, т.е. календарите вече са два, като всеки един съдържа по 12 кадъра, плюс един на корицата.

– И за финал – един леко закачлив въпрос, който е продиктуван от публикация на вашия личен профил във Фейсбук. Кога очаквате новия си електрически автомобил, като награда за кадъра Ви на Белоградчишките скали?

/Смее се/ Когато си спечеля парите, за да си го купя. Но ще се радвам, ако ми дадете възможност тук да изразя позицията си, че в дългосрочен план вярвам, че електрическите автомобили ще изместят тези с двигатели с вътрешно горене, че те наистина ще допринесат за намаляване на парниковите емисии. Надявам се, за в бъдеще хората да живеем с още по-голяма мисъл за опазване на природата.

Facebook / Vladislav Terziiski

– Благодарим Ви за това интервю и се надяваме, че още Ваши кадри ще привличат по този позитивен начин вниманието върху България!