Путин предложи независима международна платежна система

753

Президентът на Русия Владимир Путин каза, че може да се създаде независима международна платежна система, основана на цифрова валута и блокчейн технологии. Руският държавен глава разкритикува сегашната система за международни разплащания.

Възможно е да се създаде независима международна платежна система, основана на цифрова валута и блокчейн технологии. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той разкритикува сегашната система за международни разплащания, която, по думите му, се контролира от малка група държави. Той даде пример с ориенталската система хавала, която е осигурявала взаимни разплащания много преди появата на банките.

Все още работи, казва той.

Въз основа на цифровите валути и разпределените регистри може да се създаде нова система за международни плащания, която ще бъде много по-удобна, но в същото време напълно сигурна за участниците и, което е важно, независима от банки и намеса от трети държави, коментира още руският президент.

Според него сферата на разплащанията се е превърнала в една от линиите за атака срещу Русия, заяви още Путин.

„Настоящата система за международни плащания е скъпа, системата за кореспондентски сметки и регулирането й са под контрола на тесен кръг държави и финансови групи. По същество те са господари на живота, реално, монополно контролират всичко“, каза руският президент.

По публикацията работи: Пламена Сутева